maanantai 16. marraskuuta 2009

Katekismus koulussa edetään käskyihin

Pääset mukaan katekismuskouluun ilmoittamalla minulle sähköpostiosoitteesi. Nimettömänäkin voit osallistua lukemalla tekstit ja katsomalla diat. Etenemme viikottain yhdellä askeleella.

Tässä on uusin viestini:

Katso ensin diasarja "synti" http://groups.google.com/group/katekismus-koulu?hl=en
kohdasta Files tai Tiedostot.

Elämme aikaa, jossa kuullaan monesti sana "synti". Kadun miehellä ja kristityllä on kuitenkin voimakkaasti erilainen käsitys synnistä ja sen aiheuttamasta syyllisyydestä. Kadun miehelle se voi olla jokin 10 käskyn vastainen teko. Mutta jos kysymme, onko jo teon suunnittelu ja sillä leikittely mielessään todellinen synti, on vastaus usein "Ei tietenkään, eihän mitään väärää ole vielä tapahtunut. Ajatusta ei viety teoksi asti." Kristitylle jo synnin ajattelu mielessään on synti. Jeesus sanoi: "Mikä ihmisestä lähtee ulos, se saastuttaa ihmisen. Sillä sisästä, ihmisten sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat, " (Mark. :20-21). Näin Jeeuss sanoo jo pahat ajatukset synneiksi.

Synnin alkusyy on meille vielä peitossa. Raamattu ei siitä kerro yksiselitteisesti. Synnin aiheuttaja on kuitenkin sanassa ilmoitettu. "Käärme, perkele, saatana" jne on synnin aiheuttajasta käytettyjä nimityksiä. Se on henkiolento, joka voi esiintyä Jumalan poikien eli enkelien joukossa (Job 1:6, 2:1). Saatana on persoona, joka kuvataan Raamatussa puhuvana, ajattelvana ja toimivana. Näin ollen se ei ole vain jokin pahuuden periaate ilman itsenäistä persoonallisuutta.

Jeesus kertoo jotakin saatanan ja pahuuden alkuperästä keskustellessaan fariseusten kanssa: "Hän (perkele) on ollut murhaaja alusta asti, ja totuudessa hän ei pysy, koska hänessä ei totuutta ole. Kun hän puhuu valhetta, niin hän puhuu omaansa, sillä hän on valhettelija ja sen isä." (Joh. 8:44). Murha ja valhe ovat perkeleen
aseet. Jumala ei ole niitä tuonut luomakuntaan, vaan perkele "on valheen isä". Perkeleessä "ei ole totuutta".

Saatana vaikuttaa 1 Timoteuskirjeen mukaan: -Saatanan haltuun jätetyssä (1:20), Perkeleen tuomion alaisessa (3:6), Perkeleen paulaan joutuneessa (3:7), riivaajien opissa (4:1), Saatanan seuraajassa (5:15).

Uudessa testamentissa sana diabolos esiintyy 38 kertaa. Sana tarkottaa IRT:n (Iso Raamatun Tietosanakirja) mukaan henkilöä, joka esittää syytöksen tai epäilyksen lähimmäisestään, usein tämän selän takana; tästä johtuu merkitys 'panettelija, parjaaja, syyttäjä', (sanasta diaballó - heittää kautta, läpi tai yli; syyttää, kannella, ilmiantaa. (Luuk. 16:1)). Sanaa diabolos käytetään kantelevista (panettelija)ihmisistä 1 Tim. 3:11; 2 Tim. 3:3; Tit. 2:3. Useimmin, 34 kertaa, sana
on käännetty sanalla "perkele".

Kristittykin voi osallistua saatanan työhön toimimalla veljien syyttäjänä, panettelijana tai pahan puhujana. Tässä harrastuksessa ei ole rikkeetöntä kristittyä. Siksi on itseään aina muistutettava siitä, miksi puhuu jotakin epäedullista toisesta ihmisestä. Jos tarkoitus on vahingoittaa toista, se on väärin. Jos kuitenkin joku on julkisesti tehnyt väärin ja elää synnissä tai on hyväksynyt harhaopin, sellaisesta on veljiä varoitettava. Tähän meille antaa apostoli itse
esimerkin nimeämällä Timoteukselle "Hymeneuksen ja Aleksanderin" uskon ja hyvän omantunnon hyljänneinä. (Lueteltuaan juuri edellä Efeson seurakunnan ongelmista jä sen keskuudessa olevista vääristä opettajista (1 Tim. 1:3-11,19-20)).

Kristus on voittanut saatanan. Vihollinen on voitettu jo, sota on voitettu, vaikka vielä hävitään yksittäisiä taisteluja. Jeesus ei lörpötellyt turhia, kun hän sanoi ylösnousseena: "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä..."

Ylösnousemuksen ihana aamu tyhjän haudan luona lintujen liverrellessä puutarhan puissa ja aamukasteen nostaessa maasta ihania tuoksuja on se kuva joka saa jäädä mieliimme Jumalan valtakunnan koitosta voimassa. Me omistamme ylösnousemuksen ja siinä lopullisen voiton synnistä jo nyt uskon kautta, mutta kerran se on meissä myös fyysistä ja ruumiillista todellisuutta: "Mutta kun tämä katoavainen pukeutuu
katoamattomuuteen ja tämä kuolevainen pukeutuu kuolemattomuuteen,silloin toteutuu se sana, joka on kirjoitettu: "Kuolema on nielty ja voitto saatu."" (1. Kor. 15:54).
Vesa Pöyhtäri

Ei kommentteja: