perjantai 12. syyskuuta 2008

Laestadiuksen katekismustyöskentely

Selasin kirjahyllyäni ja etsin katekismusta. Vihdoin löysin. Se oli uusi katekismus, joita muutama vuosi sitten jaettiin jokaiseen suomalaiseen kotiin. Meidän Karjasillan seurakuntammekin jakoi niitä ihan postilaatikkomenetelmällä. Olimme järjestäneet jopa kilpailun jakamisesta. Avasin katekismuksen ja kansilehdellä oli diplomi. "Vesa Pöyhtäri on voittanut Katekismusten jakokilpailun jaettuaan suurimman määrän (220) katekismuksia Karjasillan seurakunnassa 17.-19.9.2000." Oli mukava olla voittaja, se lämmitti perinteistä kilpailuhenkistä mieltä.

En ole varma, olisinko tuolla määrällä voittanut toista katekismusten jakajaa, lappilaista pastoria, Lars Levi Laestadiusta. En usko että olisin. Hänellä oli sentään suuri alue vastuullaan. Laestadius jakoi Svebiliuksen katekismusta lapin väestölle osana papin ja herättäjän työtään. Katekismuksen kristinoppi muodosti perustan, jolta herätys ponnisti eteenpäin ja levitti siunaustaan.

Raattamaa oli saanut oppinsa Laestadiukselta ja arvosti katekismusta. Sitä hän opetti lukukinkereillä ja seurakunnan lähetyskouluissa. Katekismuksen ja Suomalaisen Virsikirjan avulla hän opetti pelastuksen aakkosia. Myöhemmin hänen kirjahyllynsä laajeni, kun hän sai saarnaaja Takkiselta Tunnustuskirjat lahjaksi Amerikasta. Tästä lahjasta Raattamaa lausui kirjeessään: "Hyvät ovat tunnustuskirjat taistelussa maailmaa vastaan".

Kun seuraa kirkkomme menoa ja meininkiä ja maailman hulinaa, tuntuu, että täytyisi taas kaivaa itsestään esiin tuo katekismuksen jakajan kilpailuvietti. Vaan eipä taida pelkka jakaminen tuottaa toivottua tulosta, jonkun täytyy myös olla selittämässä sitä, pitää lukupiiriä ja opettaa sisälukutaitoa hengellisten aarteiden äärellä. Tarvittaisiin kasapäin raattamaita.

Aloitanpa siis itsestäni, sanoohan sanakin, vakavasti puhuttuna, että parannuksen on alettava Jumalan huoneesta, siis meistä itsestämme. Avaan siis Laestadiuksen (Svebiliuksen)katekismuksen ja luen: "Tohtori Martti Lutherin katekismus. 1. Jumalan kymmenen käskyä. Kuinka nuoren kansan pitää ne yksinkertaisesti oppiman..."

Hyviä lukuhetkiä Svebiliuksen parissa
t. Vesa Pöyhtäri, Katekismuskilpailun kakkonen, heti Laestadiuksen jälkeen!

Ei kommentteja: