keskiviikko 17. syyskuuta 2008

Kaukovainion kappelin "uskontunnustus"Pari vuotta sitten tuli mieliimme Kaukovainion kappelissa, että täältähän puuttuu Kristus-juhlien kirkkotekstiilissarja. Valkoinen sarja on eräässä mielessä eri väristen tekstiilien tärkein sarja, sillä sitä väriä käytetään useissa Herramme pelastustekojen juhlissa. Tuumasta toimeen. Saimme kirkkoherralta luvan alkaa suunnittelemaan ja keräämään ryhmää toteuttamaan suunnitelmaa.


Kokoonnuimme yhteen ja rukoilimme toiminnalle Jumalan siunausta ja johdatusta. Aloimme lukea kirkkotekstiilien historiaan liittyvää kirjallisuutta ( tätä olin toki tehnyt jo aikaisemminkin) ja haarukoimaan suunnittelussa huomioon otettavia seikkoja. Oli huomioitava kirkkotila, sen ratkaisut, juhlavuus tai pelkistettyys jne. Ja ennen kaikkea oli löydettävä yhteinen ajatus, joka yhdistäisi kirkkotekstiilit toisiinsa.

Nyt työ alkaa valmistua, ja toiveissa on, että nämä päästäisiin siunaamaan käyttöön adventtina. Toivottavasti onnistuu. Paljon on kuitenkin vielä neulomista ja purkamista. Uskon, että kaikki valmistuu, viimeistään aikanaan..

KUvassa on ehtoollliskasukka. Kirkkotekstiilisarjaa suunniteltaessa on aloitettava kasukasta, sillä se on tekstiilisarjan keskeisin vaate. Kasukan aihe on aina oltava ehtoollinen tai sen on jollakin tavalla viitattava ehtoolliseen. Kasukkaa käytetään ainoastaan silloin, kun vietetään ehtoollista. Muulloin käytetään vain albaa ja stolaa. Seurakunnan paimen puetaan siis ehtoollisvaatteseen, että Kristuksen ruumis ja veri tulisi korostetuksi jumalanpalveluksessa. Kasukan tarkoitus ei ole missään tapauksessa korostaa pappia. Päinvastoin, papin henkilökohtainen pahuus "peitetään" ja esiin tuodaan Kristuksen lahjaa pyhässä sakramentissa. Näin kristitty, toivottavasti, ei arvostele sakramentin pätevyyttä papin pyhyyden tai pahuuden mukaan, vaan sen mukaan, mistä kasukka kertoo: ehtoollisen sakramentti on pyhä, koska sen on Kristus itse asettanut. Pappikin näin vaatetetaan Kristuksen tekojen ja lupausten vaatteella.

Ei kommentteja: