keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Ystäväkirje 2/2010

Ihan aluksi mainos: Tervetuloa kirkkopäiville!
Paastonajan kirkkopäivät Kokkolan kirkossa 27.-28.3. alk. la klo 12.00
“Missä Kristus siellä tulevaisuus”

Fastetidens kyrkodagar
“Framtiden är i Kristus”

Kokkolan ev.lut seurakunta/svenska förs.
Paavalin synodi

Juhlien merkitys
Paastonaika on meneillään ja elämä Suomessa on yhtä kiireistä ja menevää kuin milloin tahansa muulloinkin. Onneksi on edessä vielä hiljainen viikko, jolloin on todella mahdollisuus hiljentyä viettämään kristikunnan tärkeimpiä juhlia.
Kristityt ovat aina halunneet kunnioittaa pääsiäisaikaa hiljentymällä sen viettämiseen. Pääsisäisaika on kuitenkin Suomessa tehty loma-ajaksi, jota ovat liikemiehet alkaneet markkinoimaan omiin tarkoituksiinsa. Kun Jeesus ajoi rahanvaihtajat ja markkinamiehet pois temppelistä, niin tämän päivän jälkikristillisessä Suomessa ”rahanvaihtajat” ovat ajaneet pois pääsiäisestä ristin ja ylösnousemuksen Herran. On ikään kuin palattu alkuasetelmaan.
Kristillinen vuosikalenteri seuraa Herramme pelastushistoriaa. Joka vuosi käydään läpí kaikki pelastusteot järjestyksessään. Näin on tahdottu muistuttaa ja opettaa ihmisiä siitä pelastuksesta, johon meidän koko kristillinen olemassaolomme perustuu. Seuraamalla kirkkovuotta ja valmistamalla itsensä kuhinkin juhlaan asianmukaisesti yksittäinen kristitty voi ”evankelioida” itseään ja lähipiiriään. Kirkkovuoden seuraamisessa ja ”elämisessä” usko vahvistuu. Me voimme näin aivan kuin elää todeksi vuosittain kaikki keskeiset tapahtumat.

Joku ehkä sanoo, että kirkkovuosi ja juhlakalenteri on ihmisten keksintöä. Niin tietysti onkin. Mutta jokainen juhla perustuu Jumalan erityiseen pelastustekoon Jeesuksen elämässä. Jumala on niiden takana. On muistettava, että Jumala itse käski vanhan Israelin pitää juhliaan vuosittain. Jokaisen Israelilaisen tuli vaeltaa Jerusalemiin kolmesti vuodessa. Juhlien tehtävä oli ”muistuttaa” Jumalan pelastusteoista Egyptistä vapautumisessa ja Luvatun maan haltuun ottamisessa. Jumala kyllä tietää, millaisiksi hän on meidät ihmiset luonut. Me tarvitsemme muistuttamista, kertaamista ja kehotuksia uskollemme. Sellaisiksi meidät on hyvä Jumalamme rakentanut.

Toinen juhlien tarkoitus on kiinteyttää uskovien sosiaalista yhteyttä ja yhteenkuuluvuutta. Sosiaalinen yhteys on jokaiselle ihmiselle tärkeää. Totta on lause, jota joskus kuulee, ”Kerro sinä kenen kanssa vaellat, niin minä kerron, millainen sinä olet”. Uskovat on tarkoitettu kokoontumaan yhteen.

Kristittyjen yhteys on kaksitasoinen. Toisaalta se on tuo edellä mainittu yhteen kokoontuminen. Mutta ensisijaisesti se on Jumalan antama ”sakramentaalinen” lahja. Kristuksen tosi ruumiin ja veren syöminen tekee meidät ”osallisiksi” Kristuksesta. Se yhdistää Kristukseen ja lujittaa yhteyttä Tosi Viinipuun runkoon. Oksa saa ensisijaisen ja perustavan merkityksensä kuulumalla runkoon. Yhteen runkoon kuuluminen antaa lahjanaan sitten sen oksien ”yhteenkuuluvaisuuden”. “Minä olen viinipuu, te olette oksat. Joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, se kantaa paljon hedelmää; sillä ilman minua te ette voi mitään tehdä.” (Joh. 15:5).

Kristityltä vaaditaan tänään taitoa erottaa tämä juhla-aika muista ajoista. Erotathan sinä nämä ja ”opetat niitä lapsillesi”. Muualta he eivät voi sitä oppia muutoin kuin jos eivät kristityt yhdessä niitä opeta.
Vesa Pöyhtäri

Työkuulumisia Herran työmaalta
Työni painopiste näin talvikaudella on Oulussa opetus ja julistustehtävissä sekä Venäjän lähetystyössä. Olen tehnyt nyt kaksi matkaa Venäjälle LFF:n ja ruotsalaisten kautta. Kolmas matka on vielä odottamassa huhtikuussa. Näiden lisäksi on sitten seuravierailut eri paikkakunnille (nyt juuri tätä kirjoittaessa olen junassa matkalla Helsinkiin, jossa on Freben järjestämät seurat lauantaina ja ehtoollisjumalanpalvelus sunnuntaina).

Matkasaarnaajan tehtävän lisäksi minun työhöni kuuluu Raamattuopetusten tekeminen AV-tekniikoilla. Tämä työ vie kaikki arkipäiväni aamusta iltaan. Pidän internetissä Katekismuskoulua, jossa jokainen voi omalta koneeltaan katsoa PDF-dioja ja lukea aiheesta. Pidän myös blogia, jonka kautta opetan ja välitän uutisia (näiden osoitteet alla). Olen myös uudistanut Data-Katekismuksen, joka on CD-levykkeellä oleva katekismusselitys tämän päivän ihmiselle. Opetukset on siinä dia-esityksinä tietokoneelta katsottavassa muodossa.

Saarna Kartta
Olen alkanut julkaista saarnaajille ja vastuunkantajille tarkoitettua ”Saarna Karttaa” yhdessä Tapani Vähäkankaan kanssa. Tapani on teille tuttu puhujana Freben rukoushuoneelta ja Pohjolan Joulun aikaisempana päätoimittajana. Lehtityö on hänelle tuttua myös hänen painotyöalan ammattinsa kautta. Saarna Kartta on vihko, jossa käydään läpi tulevan kuukauden evankeliumitekstit käyttäen apuna luotettavia raamatullisia ja luterilaisia Raamatun selitysteoksia. Se lähetetään postitse saarnaajille. Sähköisenä sitä lähetetään kaikille kiinnostuneille. Jos sinä haluat tutustua Saarna Karttaan, lähetä minulle pyyntö saada se sekä sähköpostiosoitteesi (vpoyhtari@hotmail.com).

Jokainen Saarna Kartta tarkastelee lähemmin jotakin erityisteemaa. Helmikuun aihe oli Raamattu, maaliskuun aihe Jumalanpalvelus. Huhtikuun aihe on mietinnän alla. Rukoillaan siihenkin johdatusta. Voit myös ehdottaa jotakin toivomaasi teemaa.

Tämän uuden työmuodon haluan antaa teille erityiseksi rukousaiheeksi. Halumme on palvella tätä kristillisyyttä Jumalan sanalla ja vanhan kristikunnan aarteilla, joita Jumala on meille säilyttänyt tähän päivään asti.

Rukousaiheita:
Rauhansanalaisuus, että evankeliumi saisi vapauttaa, yhteys Kristukseen vahvistaa ja Sanan mukainen elämä saisi yhä enemmän voittaa alaa keskuudessamme parannuksen ja uskon kautta.
Hyvä yhteys toisiin raamatullisiin herätysliikkeisiin.
Kirkkomme, että se vapautuisi epäraamatullisten filosofioiden painostuksesta.
Inkerin kirkko ja sen yhteydessä tehtävä työ.
Viron kirkko ja sen yhteydessä tehtävä työ.
Saarna Kartta-vihko.
___________________________________________________________
Talousasiaa
Kannatusrenkaan jäseniä on nyt n. 200. Taloudellinen tavoitteemme on 4000-5000 euroa kuukaudessa, jolloin varaa jää myös toimintaan. Työntekijän sosiaalimaksut ovat Suomessa niin suuria, että iso osa palkasta menee valtiolle eläkemaksuihin ja muuhun tarpeelliseen.
Milloin ja miten voin lahjoittaa?
Jos mahdollista, voit suorittaa maksun ennen jokaisen kuukauden 15. päivää. Lahjoituksen suuruuden päätät itse.
Tili: Maksun saaja: LFF rf. / Pöyhtärin tukiryhmä
Tilinro. 106530-223499 Viite: 13
Anna pankin hoitaa kuukausimaksusi— tee maksusopimus
Pankki maksaa automaattisesti tililtäsi sopimasi kuukausimaksun verran, kun nettipankissa rastitat tarpeellisen vaihtoehdon, tai kävelet pankkiin ja sanot ”Tämän verran kuukausittain tälle tilille” ja näytät tämän kirjeen.
Vesan tukiryhmä

Ei kommentteja: