torstai 29. lokakuuta 2009

Ystäväkirje 6/2009

Kuulumisia
Viimeiset viikonvaihteen olen ollut perheeni kanssa Pietarsaaren seudulla. Vielä kolmaskin viikonloppu menee siellä. Lapsilla oli syysloma ja minulla oli puheita ja tilaisuuksia molempina viikonloppuina sekä viikolla Larsmon seurakunnassa. Näin saimme yhdistettyä loman ja työn. Samalla saimme kotimme lattian hiottua ja lakattua. Nyt kaikki näyttää niin uudelta kotona!

Lapset olivat serkkujensa luona, kävivät keilaamassa ja uimassa sekä ratsastamassa. Karita kävi Purmossa katsomassa jotakin vanhojen tavaroiden idylli-kauppaa. Minä kävin tervehtimässä Mona Backmania ja Anneli Ahlvikia, jolta lainasin suomenkielisen Raamatun viikonloppua varten. Harmikseni Arne oli juuri lähtenyt hammaslääkäriin. Annelin ja Monan kanssa oli virkistävä keskustella, siinä on kaksi iloista ihmistä. Iltaisin vierailimme sukulaisissa.

Nuortenillat Oulussa
Oulussa olemme aloittaneet ylä-aste ja lukioikäisten nuortenillat. Illat pidetään perjantai-iltaisin Toukomettisen rukoushuoneessa. Lähdemme liikkeelle varovaisesti, matalalla profiililla. Nuorten ilta koostuu teehetkestä, seurustelutuokiosta, jonka ohjelman nuoret itse suunnittelevat sekä Raamattu- ja katekismusopetuksesta. Kodit ottavat vastuuta illoista silloin, kun minä en pääse. Tapa tulla rukoushuoneelle, nuorteniltaan ja seuroihin on keskeinen osa kristittynä kasvamista. Näin saamme olla Vapahtajan kanssa ja tutustumme samalla toisiimme.

Katekismus-koulu netissä
Internetti on tämän päivän ihmiselle keskeinen tiedotuskanava. Siellä voidaan myös opiskella. Olemme aloittaneet internetissä kristinopin kertaamisen ”Kateksimus-koulussa” http://groups.google.com/group/katekismus-koulu?hl=en. Voit ilmoittautua mukaan kouluun lähettämällä minulle sähköpostia. Aloitamme marraskuun alussa. Katekismus on lestadiolaisuuden keskeinen työväline alkaen herätysten alusta. On syytä kerrata sitä uudelleen ja uudelleen. Se on meille linkki uskonpuhdistuksen aikaan ja aina apostoleihin asti.

Varttuneen väen leiri Kalajoen seurakunnan Kivirannan leirikeskuksessa 13.-15.11. 2009.
Tervetuloa leireilemään, lukemaan yhdessä Raamattua, laulamaan, seurustelemaan ja ulkoilemaan. Ilmottautumisaika lokakuun loppuun mennessä. Hinta edullinen. Ilmottautuminen allekirjoittaneelle tai Rauno Sipilälle. Minimiosallistujamäärä 15 henkeä. LYRS ja Kalajoen Rauhan Sana.

Surullisia uutisia Ruotsista
Reilun kahden viikon kuluttua voidaan Ruotsin kirkossa vihkiä ”kristilliseen” avioliittoon homoseksuaalisia pareja. Tämän teki mahdolliseksi suurimman ruotsalaisen kirkon, Ruotsin luterilaisen kirkon, kirkolliskokouksen päätös hyväksyä homo-avioliitot. Päätös meni eteenpäin n. 70% kannatuksella.

Samansuuntaisen päätöksen teki yksi Yhdysvaltojen suurista liberaaleista luterilaisista kirkoista (ELCA) aiemmin syksyllä, kun se hyväksyi homoseksuaalisesti elävien pappien oikeuden olla seurakuntien paimenina. Päätökseen liittyi dramatiikkaa, sillä juuri samaan aikaan kokouspaikan yli kulki yllättävä tornado, joka katkaisi ristin kokouspaikan yhteydessä olevan kirkon katolta. Päätöksen seurauksena Luterilaisen Maailmanliiton sisäinen ehtoollisyhteys rikkoutui, kun kaikki jäsenkirkot eivät hyväksyneet ELCA:n ratkaisua. Muun muassa Suomen evl-kirkon kanssa ehtoollisyhteydessä olevan Kenian luterilaisen kirkon arkkipiispa Walter Obare, kirkon muiden piispojen kanssa katkaisi ehtoollisyhteyden ELCA:aan (Kyrka och Folk 2009).

Kaksi vuotta sitten on Yhdysvaltojen anglikaanikirkko (episkopaalinen) hyväksynyt homoseksuaaliset piispat (ja papit). Tämä päätös johti koko historiallisen anglikaanisen kirkkokunnan jakaantumiseen kaikilla mantereilla. Homopiispan hiippakuntaan kuuluvat seurakunnat irtautuivat piispastaan ja liittyivät Raamattua kunnioittavan hiippakunnan piispan alaisuuteen. Piispansa ovat vaihtaneet myös sellaiset seurakunnat, joiden piispa ei itse ole ollut homoseksuaali, mutta joka on vihkinyt papeiksi homoseksuaalisuuden harjoittajia.

Jos lapset ovat hiljaa, kivet huutavat! Oli rohkaisevaa lukea ruotsalaisen humansitiblogin kirjoittan kommentointia kirkkonsa päätökseen. Humansitiblogi ei ole kristillinen foorumi, mutta nyt he osuivat naulan kantaan:
”Mitä ajattelet kirkolliskokouksen päätöksestä vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja?”
Vastaus: ”Se on epäjohdonmukaista. Henkilökohtaisesti hyväksyn homoseksuaalisten vihkimisen, mutta en löydä sille mitään perusteluja Raamatusta. Siksi en ymmärrä, miten Ruotsin kirkko voi tulla sellaiseen päätökseen.” ”Siteeraamani kohdat Raamatusta ovat Jeesuksen sanoja (Matt. 19:4,6). Jos Ruotsin kirkko kieltää nämä sanat se tuntuu erikoiselta ja epäjohdonmukaiselta.” (Dagen).

Miten meidän kirkkomme? Hyväksyykö se Raamatun opetuksen seksuaalisuudesta ja sen ihmiskuvan, vai onko se jo käytännössä luopunut Raamatusta tässä(kin) kysymyksessä? Mikkelin piispa Häkkinen sanoi Ruotsin päätöksen poikkeavan Raamatun ihmiskäsityksestä ja avioliittokäsityksestä. Kuitenkin ainakin kahdessa hiippakunnassa on jo rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä pappeja, jotka ovat seurakuntapaimenina. Myös kolmannen hiippakunnan, Helsingin, piispa sanoi, että ei ala toimiin hiippakuntansa naispappia vastaan, joka ilmoitti julkisesti olevansa lesbo ja olevansa ylpeä suuntautuneisuudestaan. Suomen kirkossa ei johtajien suulla homoseksuaalisuutta pidetä enää syntinä ja kadotukseen vievänä asiana, kuten se Raamatussa pidetään (Room. 1; 1 Kor. 6:9). Tästä voi vetää vain sen johtopäätöksen, että monien viranhaltijoiden käytännön viranhoidossa homoseksuaalisuuden harjoittaminen on Suomen evl-kirkossa jo hyväksytty.

Rukousaiheita
-Rauhasanalaisuuden puolesta, että luottamus Jumalan kirjoitettuun sanaan säilyisi ja se saisi myös oikeasti johdattaa toimintaamme.
-Kansamme hengellisen heräämisen puolesta.
-Rukoushuoneiden puolesta niiden järjestäessä seuroja ja Raamattuopetusta lapsille ja nuorille.
-Nuorten ja lasten raittiissa uskossa kasvamisen puolesta.
-Kirkon ja kaikkien kristittyjen puolesta eri herätysliikkeissä, ettemme mukautuisi maailman mukaan vaan palaisimme aina uudelleen Raamatun perustalle.
-Toukomettisen lähetyspiiri ja katekismusvartti (joka toinen keskiv.) sekä nuortenillat.
-Vierailut seurakunnissa ja rukoushuoneissa.
-Nettikatekismuskoulun puolesta.
-Ugandan ja Sudanin kristittyjen puolesta.
-LFF ja Rauhan Sanan lähetystyön puolesta.

t.Vesa
___________________________________________________________________________________
Talousasiaa
Kannatusrenkaan jäseniä on nyt n. 200. Lopullinen tavoitteemme on n. 250 jäsentä. Taloudellinen tavoitteemme on 4000-5000 euroa kuukaudessa, jolloin varaa jää myös toimintaan. Työntekijän sosiaalimaksut ovat Suomessa niin suuria, että iso osa palkasta menee valtiolle eläkemaksuihin ja muuhun tarpeelliseen.

Milloin ja miten voin lahjoittaa?
Jos mahdollista, voit suorittaa maksun ennen jokaisen kuukauden 15. päivää. Lahjoituksen suuruuden päätät itse.

Tili: Maksun saaja: LFF rf. / Pöyhtärin tukiryhmä
Tilinro. 106530-223499 Viite: 13

Anna pankin hoitaa kuukausimaksusi— tee maksusopimus
Pankki maksaa automaattisesti tililtäsi sopimasi kuukausimaksun verran, kun nettipankissa rastitat tarpeellisen vaihtoehdon, tai kävelet pankkiin ja sanot ”Tämän verran kuukausittain tälle tilille” ja näytät tämän kirjeen.
Vesan tukiryhmä

Ei kommentteja: