torstai 9. syyskuuta 2010

Ystäväkirje 4/2010

Evankeliumista eläminen
Syksy on koulujen alkamisen aikaa. Moni ekaluokkalainen on aloittanut pitkän kouluttautumisensa. Yhdeksän vuotta kuluu valtion oppivelvollisuuden alla ja sen jälkeen alkavat ammattiin valmistavat tai yleissivistävät opinnot tähtäimenään joko työelämä tai jatkoopinnot yliopistossa.

Oppivelvollisuuden aika kestää yhdeksän vuotta. Sinä aikana on mentavä kuuliaisesti kouluun joka aamu, vaikka kuinka väsyttäisi tai ei haluttaisi. Mentävä vain on. Oppilas voi tosin jäädä makaamaan kotiin ja ottaa rennosti - ainakin hetken aikaa. Jonkun ajan kuluttua alkavat viranomaiset liikkua kodin ympärillä ja pian voi päästä kruunun kyydillä kouluun.

Jumalan tuomitseva laki on kuin tämä oppivelvollisuuden aika. Lain koulua ei voi yksikään ihminen välttää. Jumalan pyhä tehto on ilmoitettu ihmisille Mooseksen kautta kymmenessä käskyssä. Se laki on pyhä, vanhurskas ja hyvä. Sen on Jumala antanut, Mooseksella ei ollut lain välittämisessä kuin välittäjän, palvelijan tehtävä.

Jumala on antanut lakinsa auttamaan ihmistä. Siksi laki on todellakin hyvä laki. Se auttaa yksityistä ihmistä siinä, että se hillitsee pahantekijöitä ryöstämästä sinua tai tekemästä sinulle muuta pahaa. Ja sinua tekemästä muille pahaa. Se myös neuvoo sinua jumaliseen elämään. Mutta yhtä se ei sinulle anna. Pelastus ei välity lain kautta. Jos joku sotkee lain noudattamista pelastukseensa, hänelle laki tulee kuolemaksi. Laki kuolettaa ja vie epätoivoon, pelastus karkaa yhä kauemmas, jos yrität saavuttaa sitä lain avulla.

Viedessään meitä epätoivoon laki pakottaa meidät pakenemaan luotaan Kristuksen luokse. Kristus on ainoa oikea pakopaikka. Missään muualla ei ole lain terä taitettu ja uhka väistynyt kuin Kristuksen luona. Miksi näin? Siksi, että kaikki muut pakopaikat ovat joko pakanauskontoja tai jumalattomia ihmisten viisasteluja. Siellä laki saa surmata ilman estettä. Mutta Kristus on itse lain antaja, hän itse on laatinut sen vaatimukset ja asettanut sille tehtävän jo taivaassa. Kristus myös tuli alas, otti ihmisen muodon ja syntyi lain, oman vanhurskaan lakinsa, alaiseksi - lain kouluun (Gal. 4:4-5). Hän täytti sen viimeistä piirtoa myöden ja otti päälleen meidän ansaitseman rangaistuksen. Jumalan Pojan veri vuosi ettei sinun ja minun tarvitsisi joutua Jumalan lain tuomitsemaksi iankaikkisuudessa.

Evankeliumin koulu on ihan erilainen kuin lain koulu. Evankeliumissa ei ole pakkoa. Siinä ei ole ansioita. Siinä ei ole tehtäväluetteloita - “tee näin, niin saat elää”. Evankeliumin koulu on sellainen koulu, jossa Jumala palvelee oppilaitaan. Hän antaa parannuksen armon, hän antaa uskomisen armon, hän on antanut seurakuntansa hoitamaan sanaa ja sakramentteja, joiden kautta hän välittää meille tämän ihanan lahjan. Evankeliumin koulussa me emme siis hae ansioita niin, että sitten kun olemme ansioituneet, yrittäneet edes vähän, Jumala tulee ja tekee loput. Se olisi sitä lain koulua ja sen elämän periaatetta. Uudessa liitossa on uudet periaatteet.

Meidän oppimistehtävämme on tässä koulussa ihmettelijän osa. Kiitollisuudella saamme ottaa vastaan Jumalan lahjat ja ihmetellä, että näin suuria syntisiä hän on tullut pelastamaan. Tällainen ihmettely antaa meille voimia. Se sytyttää kiitoksen ja kiitollisuuden ja ylityksen Jumalaa kohtaan. Paratiisin tila palautuu jo täällä ajassa. Ja sitten tapahtuu ihme. Aivan kuin varkain, emme edes huomaa sitä. Me elämme evankeliumista, ja samalla kuulemme iloisesti kymmentä käskyä saarnattavan ja enää se ei olekaan pelkästään uhkaava vaara, vaan rakkaan ystävän tahto. Alamme täyttää sen vaatimuksia, tehdä hyvää ja palvella lähimmäisiämme. Emme sitä itse huomaa, pidämme itseämme mahdottomina ja heikkoina kristittyinä, mutta kuin varkain Jumala tekee meidän kanssamme tekoja , jotka “ovat tehdyt Kristuksessa”. Ei siis enää laissa vaan Kristuksessa, vapaudessa, ilossa ja rauhassa.

Kaikki synnit on anteeksi. Mikä voisi olla parempaa! Silloin on aikaa huomata lähimmäisenkin hätä.

Jumalan rauhaa! Vesa Pöyhtäri

Syksyn töitä:
Elokuun lopulla jälleen näytti, että tulee vähän rauhallisempi syksy. Kuin vastauksena ajatuksiin alkoi pian puhelin soida ja kalenteri täyttyi lyhyessä ajassa. Täytyy jälleen vain ihmetellä Jumalan johdatusta!

Lähestymatkojen syksy: kaksi matkaa Viroon ja kaksi Jaamaan.
Vierailut seurakunnissa ja rukoushuoneissa
Saarna Kartta
Rauhan Sana lehden kirjoitussarja varhaiskirkosta
Nuortenillat
Lähetyspiiri-illat
Katekismustyöskentely
Nettityöskentely

Esirukouslista:
-Evl-kirkon puolesta
-Rauhansanalaisuuden yhteyden puolesta.
-Rauhan Sana -lehti
-lähetystyön puolesta: tämän syksyn kaksi Viron matkaa ja kaksi Venäjän matkaa.
-Lasten ja nuorten puolesta
-kotien hengelllisen kasvatuksen puolesta
-anteeksiantavaa ja rakkaudessa vapaata mieltä kaikkien välille.
-Toukomettisen nuorten puolesta.

Hyödyllisiä linkkejä:
www.lff.fi ,
www.lyrs.fi.
www.vesapoyhtari/blogspot.com
Katekismuskoulu ja raamattuopetusta:
suomeksi www.slideshare.net/vpoyhtari
ruotsiksi www.slideshare.net/rogeruspetri
www.teolinst.fi
www.sley.fi/luther-koulu , http://www.sley.fi/node/3798
Raamattuhakuohjelmat: www.raamattu.uskonkirjat.net, www.biblegateway.com
kirkkohistoriaa: www.ccel.org/fathers.html
www.iclnet.org/pub/resources/text/wittenberg/wittenberg-home.html
luterilainen teologinen sanakirja: www.lcms.org/ca/www/cyclopedia/02/
Teinosen teologinen sanakirja: www.helsinki.fi/teol/pro/sanakirja/Prima.pdf


__________________________
Talousasiaa
Kannatusrenkaan jäseniä on nyt n. 200. Taloudellinen tavoitteemme on 4000-5000 euroa kuukaudessa, jolloin varaa jää myös toimintaan. Työntekijän sosiaalimaksut ovat Suomessa niin suuria, että iso osa palkasta menee valtiolle eläkemaksuihin ja muuhun tarpeelliseen.
Milloin ja miten voin lahjoittaa?
Jos mahdollista, voit suorittaa maksun ennen jokaisen kuukauden 15. päivää. Lahjoituksen suuruuden päätät itse.
Tili: Maksun saaja: LFF rf. / Pöyhtärin tukiryhmä
Tilinro. 106530-223499 Viite: 13
Anna pankin hoitaa kuukausimaksusi— tee maksusopimus
Pankki maksaa automaattisesti tililtäsi sopimasi kuukausimaksun verran, kun nettipankissa rastitat tarpeellisen vaihtoehdon, tai kävelet pankkiin ja sanot ”Tämän verran kuukausittain tälle tilille” ja näytät tämän kirjeen.
Vesan tukiryhmä

Ei kommentteja: